Autor: 021.rs

Novi Sad
23.01.2018.
07:49 > 10:32
Danas, 23. januara biće obeleženo 76 godina od Novosadske racije.
  • Stari Novosađan

    23.01.2018 13:53
    Današnji parastoz zgrozio je sve potomke žrtava koji su došli da se pomole za svoje mrtve pretke. U koloni iz centra je stiglo par hiljada naprednjaka, neke sam prepoznao lično, a ostali su bili likovi koje viđamo kada ih autobusi dovezu na naprednjačke mitinge. Ti ljudi nemaju veze sa parastosom već sa putujučim cirkusom, tako da sam zgađen napustio kej pre nego što je parastos i počeo. Oni zaista sve pokvare i zgade čoveku, pa i jedan parastos.
  • U.N.K.L.E.

    23.01.2018 13:34
    Sonja neka te ne cudi istorijski revizionizam u Srbiji. To je pocelo sa dolaskom Milosevica na vlast a intenzivnije se na tome radilo za vreme jalovog braka Kostunice i Tadica. SerBske patriJote bi da mogu, izbrisali sva partizanska dejstva i sve vezano sa NOB-om. Ne ide im u prilog da su cetnici i ustase ruku pod ruku zajedno sa okupatorom ubijali svoj narod i cinili zlocine u staroj Jugoslaviji. Zato i imamo razne rehabilitacije u toku pocevsi od Draze, Nedica, Ljotica ....
    Oprale bi patriJote sve svoje zlocince po kratkom postupku samo izgleda ne smeju zbog Rusa.
    Zasto Srbija nije pozvana na paradu u Moskvi?
  • Dr. Kadirov

    23.01.2018 10:42
    @Regge Nikad niste kaznjeni za grozote koje ste ucinili u Backoj i po Sremu, nikad se niste pokajali i dan danas mislite da je ubijanje i proterivanje Srba vase urodjeno pravo. Nemci su za neuporedivo manje zlocine u Banatu mnogo vise ispastali. "Suzivot" je samo izmisljena i lazna floskula.
  • Sonja

    23.01.2018 10:32
    Prekrajanje istorije
    Nije tacno da je racija bila odgovor na akcije partizanskog odreda, jer u Sajkaskoj u to vreme nije bilo partizanskog odreda, kao ni u Somboru nekoliko meseci ranije, nego to Madjari koriste kao izgovor za svoja nedela. U ritovima Sajkaske je bilo rastrkanog slabo naoruzanog stanovnistva koje nije nikome nista uradilo, a ne organizovani odredi. Gledajte film iz tri dela o raciji, koji je snimila RTV pre nekoliko godina, gde o ovome svedoce preziveli i govore istoricari, a samo madjarski istoricari i to ne svi, se drze price o partizanskom odredu. Sramota je da i mi sami podrzavamo prekrajanje istorije i pogresno ucimo buduce generacije.
  • Regge

    23.01.2018 09:39
    A kada će Novi Sad da obeležava godišnjice svih onih masovnih ubistava Mađara, Nemaca, Slovaka i svih ostalih ne-Srba posle rata? I sva ona masovna proterivanja 1991.?
  • Bora

    23.01.2018 08:48
    Ime babinog rođenog brata se nalazi na spisku na keju, oca mi je u poslednji čas skinuo komšija folksdojčer sa kamiona. Na ovom pomenu za mene nisu dobrodošli Pastor i predstavnici mađarske ambasade, ne mislim da su krivi, ali iritiraju na pomenu etničkih masovnih ubistava. Pogotovo posle lakrdije od suđenja u Budimpešti preživelom dželatu. Pustite da se sa pijetetom sećamo svojih žrtava, ne pravite politički događaj od toga.Od kada se to radi, prestao sam da idem na ovaj pomen, a išao sam godinama.
  • Hm

    23.01.2018 08:11
    Ovo treba da se obeležava sa većom pažnjom. Istorija se ponavlja i nismo naučili lekciju. Za nekoliko decenija dešavaće nam se slične stvari. Zašto se ovo moglo desiti? Zašto se nije sprečilo na vreme? Gde su imena ostalih žrtava sličnih masovnih pogubljenja - onih neposredno posle oslobođenja? Zašto se sve to moralo desiti? Da li bi se to desilo i danas da nikog ne prozivaju na odgovornost?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna